Opis
Uživate u gurmanskim jelima, ali nikada ne uspijete pripremiti savršen odrezak u vrhunskom restoranu? Isprobajte modernu tehniku vakuumskog kuhanja, koja više nije skriveni adut vrhunskih kuhara, već se može koristiti i kod kuće. Sous Vide kuhanje daje odlične rezultate uz manje napora.
Sous Vide? Što to uopće znači?
Pojam "Sous Vide"doslovno znači pod vakuumom ili u vakuumu. To je tehnika kuhanja u kojoj se vakuumski pakirana hrana kuha na određenoj temperaturi za određeno vrijeme. Temperatura je znatno niža od točke vrenja, tako da kuhanje traje nekoliko sati. Sporim kuhanjem osiguravate mekoću i razvijate razinu okusa koju ne možete postići tradicionalnim pečenjem.
Kako funkcionira sporo kuhalo?
Štednjak Sous Vide funkcionira kao cirkulator tople vode u loncu. Održava temperaturu vode na određenoj razini nekoliko sati, tako da se hrana peče ravnomjerno na rubovima i u sredini. Više se ne morate brinuti da će se hrana kuhati neravnomjerno ili pretjerano. U pećnici ili na ploči za kuhanje postoje velike fluktuacije temperature (do 20 °C), tako da kod klasičnog kuhanja ne možete uvijek jamčiti iste rezultate, čak i ako koristite isti pribor, tehnike i temperature kuhanja. Jeste li znali da postoji samo razlika od 7 °C između "srednjeg" i "dobro pečenog" odreska?
Zašto kuhati u vakuumu?
U tradicionalnom načinu kuhanja uvijek morate biti prisutni i provjeriti temperaturu i stupanj kuhanja. Sous vide kuhanje je mnogo opuštenije. Unaprijed podesite temperaturu i vrijeme kuhanja u skladu s hranom i pustite da precizno kuhalo odradi svoj posao.
S malo začina do vrhunskih okusa
Namirnice se kuhaju u vlastitom soku i također su bez dodavanja prekomjernih začina odličnog okusa i iznenađujuće mekane. Svi vitamini i minerali ostaju u hrani i ne gube se u vodi ili ulju kao u klasičnom kuhanju – flavonoidi i karotenoidi ostaju u povrću, a osjetljive masti u mesu i ribi ne oksidiraju.
Manje vremena provodite u kuhinji
Sporo kuhanje u usisavaču također vam daje više vremena za pripremu drugih jela ili provođenje vremena izvan kuhinje. Dovoljno je samo postaviti štednjak na željenu temperaturu i rad će se obaviti bez vaše prisutnosti.
Prilagođavajte se zahtjevnim željama gostiju
Imate li u obitelji osobu koja pati od alergija i trebate pripremiti jela za njih strogo odvojena od drugih – u posebnoj posudi kako biste izbjegli kontaminaciju? Rješenje je jednostavno – kuhajte u hermetički zatvorenim vakuumskim vrećicama, bez brige da će hrana doći u kontakt s neželjenim sastojcima.
Usisajte različite porcije mesa ili povrća pojedinačno i prilagodite količinu soli i drugih začina prema ukusu svakog člana obitelji. To je i rješenje za različite želje prilikom pečenja odreska – u isto vrijeme možete pripremiti "srednje" i "dobro pečen" odrezak.
Nedostaje vam prostora u kuhinji?
Štednjak Sous Vide vaš je spasitelj ako imate malu kuhinju i nemate prostora za pripremu složenijih jela ili prilikom kuhanja za veće društvo. Lonac u kojem kuhate sa sporim štednjakom također se može postaviti u garažu ili kupaonicu, gdje neće smetati nikome.
Zašto odabrati status SVC100?
Potopne cirkulacijske sisaljke male su i jednostavne za uporabu. Za razliku od sporih štednjaka s vodenom kupelji, oni ne zauzimaju puno prostora i mogu se pohraniti u ladicu. Također su jeftiniji i stoga su prikladniji za kućnu uporabu u svakom pogledu.
Status Sous Vide štednjaka:
- lako se čisti,
- ima sigurnosnu zaštitu koja isključuje kuhalo u slučaju isparavanja vode,
- moguće je postaviti do 99 sati 59 minuta rada,
- točno mjeri temperaturu do 0,1 °C,
- ima ručku kojom ga pričvršćujete na rub lonca,
- je malen i teži samo 1,18 kg.
Štednjak Sous Vide jednostavan je za uporabu
Za sporo kuhanje u vakuumu sve što trebate je obična, malo viša posuda i Sous Vide štednjak. Podesite sporo kuhalo na željenu temperaturu i vrijeme kuhanja. Kad se voda zagrije, štednjak vas upozorava zvučnim signalom. Sada je vrijeme da stavite hranu usisanu u kvalitetnu vakuumsku vrećicu u lonac. Odaberite vrijeme kuhanja i temperaturu prema hrani koju pripremate. Dopustite im da vam pomognu u uputama za uporabu priloženim uz kuhalo. Vrijeme kuhanja može se podesiti na nekoliko dana – do 100 sati, a tijekom kuhanja mjerenje temperature je točno do 0,1 ° C, tako da se i vaša hrana kuha točno onako kako želite.
Razne tehnike pakiranja hrane za vakuumsko kuhanje
Najvažnija razlika između tradicionalnog i Sous Vide kuhanja je u tome što hrana nije u dodiru s vodom, uljem i zrakom tijekom kuhanja ili pečenja. Kao što naziv tehnike kuhanja sugerira, bitna prednost je da se radi o vakuumskom kuhanju. Neki pružatelji usluga Sous Vide preporučuju kuhanje u običnim plastičnim vrećicama, bez usisavanja. Možete samo zamisliti razliku između namirnice koja je vakuumski pakirana u odgovarajuću vrećicu i namirnice koja je u vrećici sa zatvaračem, u kojoj također ostaje nešto zraka. Uobičajena vrećica može se otvoriti i voda ulazi unutra. Također ćete imati puno posla postavljanjem vrećice tako da je rub izvan vode i ne pomiče se i ostaje potopljen.
Za vrhunske rezultate i bezbrižno kuhanje preporučujemo uporabu kvalitetnih vakuumskih vrećica. Izrađeni su od prikladnih materijala i s certifikatima osiguravaju da kemijski spojevi ne prelaze u hranu tijekom zagrijavanja iz vrećice. Status vakuumskih vrećica prikladan je za kuhanje jer su nepropusne, neutralnog mirisa i okusa i ne sadrže štetne tvari kao što je BPA.
Tehničke specifikacije:
- Jamstvo: 2 godine.
- Dimenzije: 130 x 110 x 450 mm
Sve fotografije artikala su simbolične i ne jamče stvarna svojstva proizvoda.