Google TV ili Android TV

09.11.24. #Članki
Google TV ili Android TV

Jeste li ikada doživjeli da se prilikom odlučivanja o kupnji novog pametnog televizora izgubite u moru tehnologije? Pametni televizori postali su neizostavan dio modernog doma, omogućujući nam pristup brojnim funkcijama i sadržajima. Pri odabiru pravog televizora, potrebno je usporediti njegovu veličinu, osvjetljenje, vrstu i osvjetljenje zaslona, te cijenu.
Na tržištu možemo pronaći različite tehnologije zaslona, poput LCD, LED i OLED. Svaka tehnologija razlikuje se u načinu prikaza slike:

  • LCD: koristi tekuće kristale za prikaz slike.
  • LED: koristi diode za osvjetljenje zaslona, omogućujući bolju kvalitetu slike i nižu potrošnju energije.
  • OLED: svaki piksel emitira svjetlost, pružajući izvanredan kontrast i boje.

Osim same tehnologije zaslona, bitno je i osvjetljenje zaslona. Može biti Direct LED ili Edge LED. Kod Direct LED osvjetljenja, diode su postavljene neposredno iza zaslona, što omogućuje ravnomjernu osvjetljenost i bolji kontrast. Kod Edge LED osvjetljenja, diode su postavljene na rubovima zaslona, što omogućuje tanji dizajn televizora.

Najveće razlike između Google TV i Android TV

Osim izgleda i veličine televizora, važan je i operativni sustav. Kada birate između Google TV-a i Android TV-a, važno je razumjeti što svaka platforma nudi. Obje nude različite prednosti, stoga smo odlučili istražiti i testirati obje platforme kako bismo vam pomogli u odluci.

Usporedna tablica

 

Google TV

Android TV

Sučelje

Elegantno, intuitivno, personalizirano

Tradicionalan, manje personaliziran 

Sadržaj

Napredno, objedinjavanje rezultata iz različitih streaming servisa

Manje napredno, potreba za prebacivanjem između aplikacija 

Glasovno upravljanje

Omogućava

Omogućava

Aplikacije

Integracija s Googleovim uslugama

Širi izbor aplikacija trećih strana 

Ažuriranja

Češća ažuriranja Redovne, ali manje česte nadogradnje 

Pametni dom

Omogućava

Omogućava

Igre

Integracija s Google Play Games Širok izbor igara i aplikacija 

Cijena

Često viša cjenovna kategorija

Širi raspon cjenovnih kategorija, pristupačniji za širu publiku 

Ekosustav

Redovne inovacije, dio ekosustava Googleovih uređaja i usluga 

Stabilan i pouzdan, dio ekosustava Android uređaja i usluga 

Detaljniji opisi za bolje razumijevanje svih funkcija i razlika između platformi nalaze se u nastavku.

1. Upravljačko sučelje

Prva stvar koju prvo upalimo na televizoru je korisničko sučelje. To je sučelje preko kojeg pristupamo svim funkcijama i aplikacijama koje nam naš pametni televizor nudi. Kod usporedbe korisničkog sučelja važno nam je bilo da je jednostavno, brzo i intuitivno. Također smo provjerili omogućava li personalizaciju i je li vizualno privlačno.
Kod Google TV-a oduševio nas je moderan, elegantan i, prije svega, intuitivan dizajn. Osmišljen je tako da korisniku omogućuje jednostavno pretraživanje sadržaja, jer može prikazivati i preporuke na temelju prethodnih gledanja, čime povećava šanse da uvijek pronađete nešto zanimljivo za sebe.

S druge strane, Android TV djeluje puno klasičnije. Ima manje personalizacije, ali je i dalje vrlo funkcionalan. Ima jednostavnije sučelje, no i dalje nudi sve što nam je bilo potrebno.

2. Pretraga sadržaja

Najvažnija funkcija televizije je gledanje i pretraživanje sadržaja. Kod pretraživanja sadržaja uzeli smo u obzir koliko je jednostavno pretraživati i omogućuje li spajanje rezultata iz različitih streaming usluga.
Kao što je spomenuto, Google TV korisniku preporučuje sadržaje na temelju prethodnih gledanja. Njegova prednost je i u tome što može pronaći i spojiti rezultate pretraživanja serija koje su raspoređene po različitim platformama.
Android TV je u tom pogledu nešto rigidniji, jer smo za pretraživanje određenih serija morali prebacivati između aplikacija, što je nešto manje praktično, no ipak ima dobru funkcionalnost pretraživanja.

3. Glasovni asistent

Glasovni asistent je jedna od modernijih funkcija na tržištu. Omogućuje nam upravljanje uređajem putem glasovnih naredbi. To je vrlo korisna funkcija ako je dostupna u našoj zemlji. Prije njegove upotrebe moramo provjeriti je li dostupan u našoj zemlji i, najvažnije, koje jezike podržava.
Obje platforme opremljene su glasovnim asistentom. Otkrili smo da je ova funkcija vrlo korisna kada želimo brzo pristupiti željenom sadržaju i aplikacijama. Međutim, moramo biti svjesni da glasovne naredbe mogu varirati. Mogu podržavati različite jezike, ali ti jezici možda nisu svi dostupni. Podrška za pojedine jezike može se razlikovati ovisno o zemlji.
Iako se glasovni asistenti svakodnevno poboljšavaju, mogu se pojaviti pogreške u prepoznavanju govora i preciznosti glasovnih naredbi.

4. Aplikacije

Aplikacije se mogu koristiti za gledanje sadržaja, igranje igara, slušanje glazbe i još mnogo toga. Ako želimo koristiti pametni televizor za zabavu, provjerili smo koliko aplikacija nudi svaka platforma i koliko su dobro integrirane s operativnim sustavom televizora.

Obje platforme nude širok spektar različitih aplikacija. Google TV je novija platforma i prima češća ažuriranja, a prednost joj je integracija s Googleovim uslugama. Omogućuje pristup YouTubeu, Google Photos i drugim Googleovim uslugama.

Android TV je platforma koja je nešto otvorenija za aplikacije trećih strana, što znači da korisnik ima na raspolaganju širi izbor aplikacija. Platforma redovito prima ažuriranja, stabilna je i pouzdana, što je važno za dugoročnu upotrebu.

5. Pametni dom

Jeste li ikada pomislili da biste mogli upravljati svojim pametnim uređajima kod kuće preko televizora? Google TV i Android TV nude upravo tu mogućnost. Pomoću određenih aplikacija možete upravljati termostatima, kamerama, rasvjetom i drugim uređajima u svom domu.
Ključna razlika je u tome što Google TV nudi dublju integraciju s pametnim uređajima – pruža ujedinjeno iskustvo koje je vrlo praktično za svakodnevnu upotrebu.
Kod Android TV-a integracija je nešto manje duboka, što znači da su vam potrebne različite aplikacije za upravljanje pametnim uređajima, pa iskustvo nije tako ujedinjeno kao kod Google TV-a.

6. Igre

Ako želite koristiti svoj televizor za igranje igara i zabavu, obje platforme vam to omogućuju. Google TV nudi opciju Google Play Games, koja vam pruža jednostavan pristup omiljenim igrama. Također omogućuje igranje najnovijih igara putem oblaka.
Android TV također nudi širok izbor igara, iako sama platforma nije toliko usmjerena na gaming kao Google TV.

7. Cijena

Kao i kod svake kupovne odluke, cijena je važan faktor pri odabiru televizora. Pametni televizori dostupni su u različitim cjenovnim rasponima, ovisno o funkcijama i kvaliteti. Pri tome je važno provjeriti i uvjete garancije te podršku proizvođača.
Google TV se često nalazi u višem cjenovnom rangu, što je razumljivo jer nudi brojne napredne funkcije. Unatoč višoj cijeni, Google TV omogućuje personalizirano korisničko iskustvo i naprednu integraciju s Googleovim uslugama.
Android TV je obično dostupan u širem cjenovnom rasponu, što ga čini pristupačnijim za širu publiku. Ako tražite snažan televizor po pristupačnoj cijeni, Android TV bi mogao biti pravi izbor za vas.

Za koga je prikladan Android TV

Android TV je bolji izbor za one koji žele veći izbor aplikacija i veću prilagodljivost prema svojim željama. Takvi televizori su cjenovno pristupačniji, stabilniji i pouzdaniji jer su dio šireg Android ekosustava. Idealni su za korisnike koji žele pristup različitim aplikacijama i širokom izboru sadržaja.

Kada preporučujemo odabir Google TV-a

Google TV je odličan izbor za one koji traže personaliziranije i cjelovitije korisničko iskustvo. Ima elegantno i intuitivno korisničko sučelje koje omogućuje lakšu navigaciju i pretraživanje sadržaja na temelju vaših interesa. Zbog čestih ažuriranja, uvijek imate pristup najnovijim sigurnosnim zakrpama i novim funkcijama. Ako cijenite personalizirani sadržaj i želite najnovije napredne funkcije, preporučujemo vam Google TV.
Odabir pravog televizora danas je vrlo važan, jer tehnologija napreduje nevjerojatnom brzinom. Televizori se više ne koriste samo za gledanje sadržaja. Pojavili su se pametni televizori koji se mogu koristiti za kućnu zabavu, instalaciju raznih aplikacija i povezivanje uređaja, sve to uz pomoć platforme instalirane na pametnom televizoru.


Ako tražite novi pametni televizor, pogledajte našu ponudu brendova Samsung, Philips, LG, Hisense, Panasonic, Tesla i mnogih drugih u našoj web trgovini. Naša ponuda uključuje televizore različitih veličina, tehnologija zaslona (LCD, LED, OLED) i pozadinskih osvjetljenja (Direct LED, Edge LED) koji osiguravaju vrhunsku kvalitetu slike.