Najbolji izbor ventilacije za vaš dom

08.13.24. #Članki
Najbolji izbor ventilacije za vaš dom

U posljednjim godinama ventilacija doma postala je ključni način za osiguranje zdravog i udobnog životnog okruženja. Osim što omogućuje dovod svježeg zraka u naš dom, ona igra i ključnu ulogu u smanjenju i nadzoru vlage, uklanjanju neugodnih mirisa i smanjenju prisutnosti alergena. Zajedno s našim stručnim timom istražili smo različite vrste ventilacijskih sustava, njihove komponente i kako odabrati najbolji ventilacijski sustav za vaš dom.

Zašto je ventilacija doma važna?

Ventilacija osigurava izmjenu zraka u zatvorenim prostorima, čime omogućuje uklanjanje neugodnih mirisa, ustajalog zraka i dovod svježeg zraka u naš dom. Za dobrobit i naše zdravlje važno je da dobar ventilacijski sustav omogućuje dovod svježeg zraka u naše zatvorene prostore.

U modernim stanovima i zgradama koje su izgrađene s visokim standardima energetske učinkovitosti i koje su često vrlo dobro izolirane, ventilacija je ključna. Bez odgovarajuće ventilacije, u našem domu može početi nakupljanje vlage, alergena i drugih štetnih tvari. Sve to može dovesti do pogoršanja kvalitete zraka u našem domu i posljedično i našeg zdravstvenog stanja.

Vrste ventilacijskih sustava

U ovom ćemo poglavlju istražiti i predstaviti različite načine ventilacije.

Prirodna ventilacija

Prirodna ventilacija je najjednostavniji način ventilacije našeg doma. Ovaj sustav ventilacije ne zahtijeva posebne uređaje. Temelji se na otvaranju prozora kroz koje ulazi svjež zrak. Ova metoda ventilacije je najefikasnija u proljetnim i ljetnim mjesecima, kada je vanjska temperatura ugodnija. Moramo biti svjesni da je učinkovitost prirodne ventilacije jako ovisna o vanjskim vremenskim uvjetima.

Prednosti: Jednostavno, bez troškova
Nedostaci: Ovisno o vremenskim uvjetima

Mehanička ventilacija

Mehanička ventilacija zahtijeva specijalizirane uređaje za svoje funkcioniranje. Za razliku od prirodne ventilacije, mehanička ventilacija djeluje na principu prisilnog dovoda svježeg zraka u naš dom. Dostupno je više različitih podtipova mehaničke ventilacije, a najčešći su lokalni i centralni sustavi.

Centralni ventilacijski sustavi

Centralni ventilacijski sustavi su pogodniji za veće domove, poslovne zgrade ili višestambene objekte. Ovi sustavi uključuju centralnu jedinicu (recuperator ili ventilator) i opsežnu mrežu kanala koji omogućuju protok zraka kroz sve prostorije. Prednost ovog sustava je što omogućuje nadzor nad količinom i kvalitetom zraka.

Lokalni ventilacijski sustavi

Lokalni ventilacijski sustavi namijenjeni su ventilaciji pojedinih prostorija ili manjih stanova. Jednostavni su za instalaciju i sadrže ventilatore ili recuperatore koji su smješteni izravno u prostoriju gdje je potrebna ventilacija. Često se koriste u manjim zgradama i odličan su izbor za adaptacije.

Ventilatori za odvod zraka

Ova metoda ventilacije najčešće se koristi u prostorima s visokom prisutnošću vlage ili neugodnih mirisa, kao što su kupaonice i kuhinje. Uloga ventilatora je da izvuče loš zrak i time smanji neugodne mirise i mogućnost nastanka vlage. Ventilatori su jednostavni za instalaciju i održavanje, ali ne osiguravaju ventilaciju cijelog doma.

Rekuperacijski sustavi

Rekuperacijski sustavi su trenutno među najnaprednijim ventilacijskim sustavima. Iskorištavaju toplinu iz ispušnog zraka i koriste je za grijanje svježeg zraka koji ulazi u prostor. Ovaj način rada poboljšava energetsku učinkovitost sustava jer smanjuje toplinske gubitke.

Prednosti:

  • Nadzor nad količinom i kvalitetom zraka

  • Smanjuju toplinske gubitke, što smanjuje troškove grijanja

Nedostaci:

  • Početna investicija

  • Redovito održavanje

  • Može uzrokovati buku (ovisno o odabranom sustavu)

Rad mehaničke ventilacije

Mehanička ventilacija djeluje na principu prisilnog protoka zraka kroz stambene prostore pomoću različitih uređaja. Za to se koriste različiti uređaji poput ventilatora, recuperatora i drugih puhala. Sustav se obično sastoji od dovoda svježeg i odvoda izdušenog zraka iz prostorija. Kao što je spomenuto, mehanička ventilacija omogućuje preciznu kontrolu količine i kvalitete zraka koji ulazi u naš dom. Recuperacijski sustav ima dodatnu prednost u obliku rekuperacije topline koja povećava njegovu energetsku učinkovitost.

Glavne komponente ventilacije

  • Ventilatori i puhala: Ključni su elementi ventilacijskog sustava, jer osiguravaju protok zraka u stambenim prostorima. Omogućuju dovod svježeg zraka i odvod ispražnjenog i neugodnog zraka iz prostora.

  • Recuperatori: Uređaji koji iskorištavaju toplinu iz ispušnog zraka i prenose je na svjež zrak.

  • Filtri: Koriste se za čišćenje dovodnog zraka. Mogu uklanjati prašinu, alergene i druge čestice. Ako ventilacijski sustav koristi HEPA filtre, oni su posebno učinkoviti u poboljšanju kvalitete zraka.

  • Kanali: Omogućuju prijenos zraka kroz cijeli dom i povezuju različite prostorije s centralnom jedinicom.

  • Sustavi za nadzor: Često uključuju elektroničke sustave za nadzor koji omogućuju postavljanje i promjenu načina rada ventilacijskog sustava.

Odabir pravog sustava za ventilaciju doma

Za odabir pravog načina ventilacije za vaš dom trebate uzeti u obzir sljedeće čimbenike:

Veličina kuće

Prvi korak pri odabiru ventilacijskog sustava je veličina i dizajn vašeg doma. Za manje stanove može biti dovoljan jednostavan ventilator za odvod zraka, dok za veće kuće može biti potreban složeniji i snažniji ventilacijski sustav, poput centralnih sustava.

Energetska učinkovitost

Energetska učinkovitost je jedna od najvažnijih karakteristika ventilacijskih sustava. Ako se nalazite u području s hladnijom klimom, možete značajno smanjiti troškove grijanja odabirom sustava ventilacije s rekuperacijom topline.

Buka

Udobnost stanovanja također ovisi o razini buke koju emitira ventilacijski sustav. Nitko ne želi da buka ometa kućno okruženje, stoga prilikom odabira ventilacijskog sustava provjerite razinu buke koju sustav proizvodi. Sustav koji proizvodi previše buke može ometati san, smanjiti koncentraciju i pridonijeti stresu, što negativno utječe na kvalitetu života. Obično se za spavaće sobe i druge stambene prostore preporučuje da razina buke ventilacijskog sustava ne prelazi 30-35 dB, dok su za tehničke prostore poput kuhinja i kupaonica prihvatljive veće razine buke.

Kvaliteta zraka

Pri odabiru provjerite i vrste filtara koje sustav sadrži. Oni mogu značajno poboljšati kvalitetu zraka i smanjiti prisutnost alergena. HEPA filtri su među najefikasnijima i najpreporučljivijima.

Održavanje

Za dugovječnost i učinkovito funkcioniranje, većina ventilacijskih sustava zahtijeva redovito održavanje. To uključuje zamjenu filtara, čišćenje kanala i eventualne redovite preglede sustava. Prije kupnje provjerite koliko često treba mijenjati filtre i čistiti kanale te je li održavanje moguće obaviti samostalno ili je potrebna stručna pomoć.

Cijena

Cijena ventilacijskog sustava može varirati ovisno o više čimbenika – veličini sustava, složenosti instalacije, marki uređaja, uključujući instalaciju itd. Osim početne investicije, trebate uzeti u obzir i eventualne troškove održavanja. Također, sustavi s višom početnom investicijom mogu dugoročno uštedjeti više jer smanjuju troškove energije i održavanja.

Postupak instalacije

Postupak instalacije ventilacijskog sustava obično prolazi kroz sljedeće faze, koje se mogu razlikovati ovisno o sustavu koji ste odabrali.

Centralni sustav omogućuje centralizirano upravljanje ventilacijom cijele zgrade ili kuće. To znači da se cijeli sustav upravlja iz jedne jedinice. Pogodan je za veće zgrade i kuće gdje je potrebna ravnotežna distribucija svježeg zraka u svim prostorijama.

Lokalni sustav omogućuje individualno upravljanje u svakoj prostoriji posebno. Ovaj sustav je pogodan za prostore gdje se ventilacija često prilagođava prema korištenju prostora ili specifičnim zahtjevima.

Centralni sustav

  • Planiranje: Prvo se pregledaju ventilacijske potrebe vašeg doma. Određuje se lokacija glavne jedinice i kanali za distribuciju zraka po prostorijama, a zatim se prikupljaju odgovarajuće komponente (ventilatori, filtri, rekuperatori i sustavi za nadzor).

  • Priprema zgrade: Izrađuju se otvori za glavne kanale koji će povezivati glavnu jedinicu s prostorijama, postavljaju se potporne strukture, a zatim se pripremaju električni priključci za navedene komponente.

  • Instalacija: Prvo se instalira centralna jedinica (rekuperator ili ventilator), koja je obično smještena na krovu zgrade ili u tehničkoj prostoriji. Nakon toga se instaliraju kanali koji povezuju centralnu jedinicu s prostorijama.

  • Testiranje: Nakon završene instalacije, sustav se testira kako bi se provjerila ispravnost rada i usklađenost s planovima. Ako sustav ispravno funkcionira, vrši se podešavanje sustava kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i udobnost.

Lokalni sustav

  • Planiranje: Za svaku prostoriju posebno priprema se i određuje potreba za ventilacijom, te se odabire odgovarajuća oprema (lokalni ventilatori ili lokalni rekuperatori). Zatim se određuje gdje će biti postavljeni, uzimajući u obzir lokaciju i veličinu prostorija.

  • Priprema: Izrađuju se otvori za instalaciju lokalnih jedinica i povezivanje s vanjskim dijelom zgrade. Također se pripremaju električni priključci za napajanje lokalnih jedinica u svakoj prostoriji.

  • Instalacija: Kada su uređaji spremni i instalirani, povezuju se na električnu mrežu i testiraju za ispravnost rada. Također se podešava odgovarajuća ventilacijska snaga i protok zraka.

  • Optimizacija: Nakon završene instalacije, sustav se testira kako bi se provjerila ispravnost rada i usklađenost s planovima. Sustav se optimizira kako bi se osigurala optimalna funkcionalnost i udobnost.

Sinergija modernih sustava za optimalno životno okruženje

Pomoću integracije drugih pametnih rješenja i njihove sinergije s ventilacijskim sustavima, možemo stvoriti idealne uvjete za stanovanje koji su prilagođeni našim individualnim potrebama. Integracija klime, toplinske pumpe i ventilacije ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost, već nam pruža stalnu udobnost bez obzira na vanjske vremenske uvjete.

Klima i ventilacija

Klima i ventilacija zajedno mogu značajno poboljšati udobnost i zdravlje u vašem domu. Ventilacija osigurava stalni dotok svježeg i čistog zraka, dok klima regulira temperaturu i vlagu u prostoru. Zajedno, oba sustava stvaraju zdravo i uravnoteženo unutarnje okruženje s čistim zrakom koji ima ugodnu temperaturu, što izravno utječe na naše dobrobit.

Pametan dom i ventilacija

Ako imate elemente pametnog doma u svom domu, možete povezati odabrani sustav ventilacije s njim. Na taj način spojit ćete različite funkcije u jednu povezanu i učinkovitu cjelinu. Uz pomoć senzora koji mjere vlagu, temperaturu i kvalitetu zraka, sustav se može automatski prilagoditi trenutnim uvjetima u domu. Time se osigurava da ventilacija bude aktivna samo kada je stvarno potrebna. Ovo ne samo da poboljšava energetsku učinkovitost, već i povećava udobnost stanovanja.

Prednost pametnog doma je mogućnost daljinskog upravljanja. Uz pomoć pametnog telefona, možete daljinski upravljati ventilacijskim sustavom putem aplikacija. Tako uvijek možete prilagoditi postavke ventilacije s bilo kojeg mjesta, čak i kada niste kod kuće.

Osim toga, neki ventilacijski sustavi mogu se povezati i integrirati s drugim sustavima pametnog doma – grijanjem, hlađenjem i osvjetljenjem. Time se postiže usklađeno djelovanje svih sustava i optimizira potrošnja energije. Također, neki sustavi omogućuju obavijesti o potrebi za održavanjem ili mogućoj zamjeni komponenti.

Toplinska pumpa i ventilacija

Često je ugradnja toplinske pumpe povezana s nadogradnjom ventilacijskog sustava. Oba sustava djeluju na sličan način – iskorištavaju toplinu iz zraka. Toplinska pumpa povećava učinkovitost grijanja ili hlađenja, ali zahtijeva učinkovitu ventilaciju kako bi se očuvala dobra kvaliteta zraka. Ventilacijski sustav, posebno onaj s rekuperacijom topline, može dodatno povećati energetsku učinkovitost toplinske pumpe jer omogućuje ponovno korištenje topline iz otpadnog zraka za grijanje ili hlađenje svježeg zraka.

Integracijom oba sustava možete osigurati ravnomjernu i ugodnu temperaturu u cijelom domu, stvarajući održiviju i energetski učinkovitiju soluciju koja dugoročno donosi uštede.

Razlike između prirodne i mehaničke ventilacije

  • Nadzor: Prirodna ventilacija ovisi o vanjskim vremenskim uvjetima, što znači da ne možemo precizno kontrolirati koliko zraka ulazi ili izlazi. Za preciznu kontrolu protoka zraka pobrinut će se mehanička ventilacija. Ventilatori i rekuperatori osiguravaju stalni protok zraka, čime uklanjaju vlagu i neugodne mirise.

  • Učinkovitost: Mehanička ventilacija je učinkovita tijekom cijele godine neovisno o vremenskim uvjetima. Prirodna ventilacija, s druge strane, ovisi o vanjskim faktorima i učinkovita je u proljetnim i ljetnim mjesecima kada je vanjska temperatura ugodna, dok zimi zbog hladnoće nije optimalna.

  • Energetska potrošnja i utjecaj na okoliš: Prirodna ventilacija ne zahtijeva dodatnu energiju jer koristi vremenske uvjete – vjetar i temperaturne razlike – za izmjenu zraka. Iako osigurava dotok svježeg zraka, ne osigurava uklanjanje alergena i prašine. Mehanička ventilacija, pak, osigurava dotok svježeg zraka bez prisutnosti alergena i prašine, uz pomoć različitih ventilatora koji prisilno izmjenjuju zrak.

  • Troškovi: Prirodna ventilacija je jednostavna i bez operativnih troškova, ali može uzrokovati toplinski gubitak koji povećava troškove grijanja. Mehanička ventilacija zahtijeva početnu investiciju za instalaciju, opremu, održavanje i rad. Međutim, s rekuperativnim sustavom možemo smanjiti troškove grijanja zbog načina rada sustava.

Ako tražite pouzdana i učinkovita rješenja za ventilaciju vašeg doma, pogledajte našu ponudu ventilacijskih sustava. Možete birati između lokalne ili centralne ventilacije te različitih marki kao što su Aerauliqa, Blauberg, Mitsubishi i getAir.