Kako pravilno očistimo i pripremimo bazen za novu sezonu

07.03.24. #Članki
Kako pravilno očistimo i pripremimo bazen

Kako pravilno očistimo i pripremimo bazen za novu sezonu

Vruće ljeto kod kuće postaje prava zabava s vlastitim bazenom. Prvi PVC bazen postavljen je u SAD-u početkom 1960-ih godina. Mjerio je otprilike 4 metra u promjeru i bio je dubok oko 1 metar. Takvi bazeni brzo su postali popularni zbog svoje cjenovne pristupačnosti i jednostavne postave.

U ovom članku pogledajmo kako se pravilno održavaju PVC bazeni, predlažemo savjete kako održavati bazensku vodu da bude čista, bezbojna i higijenski ispravna, te kako spriječiti nečistoće koje uništavaju bazen, čime osiguravamo trajnu i sigurnu upotrebu.

Na eMundii vam nudimo bogat izbor samostojećih i dječjih bazena marke Intex, koja je među vodećim proizvođačima napuhavajućih i montažnih bazena te drugih napuhavajućih proizvoda. Intex je postao sinonim za visokokvalitetne, cjenovno pristupačne PVC bazene koje je jednostavno postaviti i održavati. Njihova široka paleta proizvoda omogućava brojnim obiteljima diljem svijeta uživanje u ljetnim radostima u vlastitom dvorištu.

Posvećenost sigurnosti, trajnosti i jednostavnosti upotrebe pridonijela je njihovom uspjehu i popularnosti na globalnom tržištu, što Intex postavlja u sam vrh inovatora u industriji bazena.

Na eMundii nudimo i različite dodatke za bazene za lakše održavanje, kako bi vijek trajanja vašeg bazena bio što duži te uživanje u vodi bezbrižno!

Koje vrste bazena poznajemo?

Među bazenima i bazenskom tehnikom pronaći ćete različite modele bazena, od manjih bazena do onih velikih za prave plivačke užitke. Montažni ili ugradbeni bazeni su elegantno rješenje za ljetno uživanje, jer omogućuju jednostavno postavljanje i skladištenje.

Na eMundii smo za ljeto pripremili bogat izbor različitih modela, koji su odličan izbor za vašu kućnu oazu:

- dječji bazeni: prikladni za male vrtove, jednostavni za postavljanje,

- bazeni s napuhavajućim rubom: jednostavna montaža, stabilna struktura, prikladni za brzu upotrebu,

- samostojeći bazeni: različite veličine, jednostavno postavljanje, prikladni za dugotrajnu upotrebu,

- ugradbeni bazeni: trajno i elegantno rješenje, prilagođeni za vrtne površine,

- bazeni s metalnom konstrukcijom: stabilan i izdržljiv izbor, prikladni za sve vremenske uvjete,

- INTEX bazeni: visokokvalitetni materijali, jednostavna montaža bez alata, uključujući filter, prikladni za obiteljsku upotrebu.

Koji su osnovni pribori za održavanje bazena?

Osnovni paket za pravilno održavanje bazena ključan je za osiguranje čiste i sigurne vode te dugotrajnu upotrebu bazena. Uključuje nekoliko ključnih komponenti koje zajedno tvore učinkovit sustav za održavanje kvalitete vode i opreme bazena.

Filter za bazen

Prvi i jedan od najvažnijih uređaja u osnovnom paketu je filter za bazen. Filter je srce sustava koji brine za cirkulaciju vode, što omogućuje filtraciju i ravnomjernu distribuciju kemijskih dodataka po bazenu. Redovito djelovanje filtera ključno je za sprječavanje nakupljanja nečistoća i osiguranje kemijske stabilnosti vode.

Termometar za bazen

Sljedeća ključna komponenta pribora za bazen je termometar za bazen, jer omogućuje precizno praćenje temperature vode. Prikladna temperatura ključna je za udobnost korisnika i učinkovitost kemijskih procesa u bazenu.

Robotski i ručni usisavači za bazen

Usisavač za bazen ključan je za naše održavanje, jer djeluje neovisno o glavnom filtracijskom sustavu. Omogućuje temeljito čišćenje bazena uklanjanjem otpadnih čestica, poput insekata, algi i bazenskih biljaka, bez potrebe za pokretanjem cijelog sustava. To osigurava jednostavno i učinkovito održavanje vode te bolje korisničko iskustvo. Usisavač samostalno uklanja nečistoće, osigurava čistu i bistru vodu te smanjuje potrebu za ručnim radom.

Boj za klor u bazenu

Osnovna oprema za održavanje bazena zbog svoje ključne uloge u održavanju čiste i sigurne vode je pribor za bazene boj za klor u bazenu.

Klor djeluje kao snažan dezinficijens koji uništava mikrobe, bakterije i druge potencijalno štetne organizme u bazenskoj vodi. Redovita upotreba klora održava vodu kristalno čistom i sprječava rast algi te širenje uzročnika bolesti. Zato je boj za klor nezamjenjiva oprema koja osigurava učinkovito održavanje bazena i sigurnost svih korisnika.

Zajedno čine osnovu za uspješno održavanje bazena, što omogućuje bezbrižno uživanje u čistoj i sigurnoj vodi tijekom cijele plivačke sezone.

Kako očistimo i pripremimo PVC bazen za novu sezonu

Ključno za održavanje bazena je redovito čišćenje PVC obloge, jer se tijekom upotrebe nakuplja organska i mineralna nečistoća.

Na eMundii smo za vas pripremili 6 savjeta kako najlakše održavati bazen. Te savjete je smisleno redovito primjenjivati za učinkovito i dugotrajno održavanje montažnog bazena te osiguranje čiste i sigurne vode za korisnike.

  • Redovito čišćenje PVC obloge s prikladnim sredstvima za uklanjanje organske nečistoće (alkalna sredstva) i kamenca (kiselinska sredstva). Čišćenje neka se odvija u oblačnom vremenu ili navečer, kako bismo izbjegli jaku sunčevu svjetlost.

  • Važno je temeljito ispiranje očišćenih površina te upotreba nježnih spužvi, četki ili krpa za sprječavanje oštećenja PVC materijala.

  • Redovito čišćenje površine vode bazena mrežicom za uklanjanje lišća, grančica i većih čestica te upotreba usisavača za uklanjanje nečistoća sa dna.

  • Uklanjanje algi i kamenca sa stijenki bazena pomoću zakrivljene četke za čišćenje, što pomaže održavanju površine stijenki čistom.

  • Pokrivanje bazena prikladnim pokrivalom od PVC materijala, osobito noću ili po lošem vremenu, kako bismo spriječili nakupljanje nečistoća i održali kvalitetu vode.

S ovim jednostavnim koracima možemo učinkovito očistiti PVC bazen i osigurati mu dugotrajnu čistoću te održavati estetski izgled obloge. Redovito čišćenje ključno je za održavanje kvalitete bazenske vode i udobnu upotrebu bazena tijekom cijele plivačke sezone.

Prednosti dodatne opreme za čišćenje

Filtri

Filtracijski sustav izuzetno je važan dio našeg bazenskog ekosustava, jer brine za čistoću bazenske vode. Stoga je pri održavanju bazena ključno redovito čišćenje i pravilna upotreba bazenskog filtera, što utječe na kvalitetu vode i udobnost kupača.

Pješčani filteri su za nas odličan izbor za filtriranje bazenske vode zbog svoje učinkovitosti pri upotrebi kvarcnog pijeska i jačih pumpi, što omogućuje i upotrebu bazenskih usisavača. Brži protok vode osigurava poboljšanu kvalitetu vode i smanjuje potrebu za kemikalijama. Važno je da odgovarajuće zaštitimo filtracijski sustav od vremenskih utjecaja, jer nepravilna zaštita može uzrokovati pregrijavanje. Redovito čišćenje pješčanog filtera i zamjena pijeska svakih 2 do 4 godine preporučuje se za dugotrajno djelovanje.

Kod izbora pumpe fokusiramo se na njezinu prikladnost u odnosu na veličinu bazena i kapacitet filtracijskog uređaja, što osigurava nesmetan protok vode kroz filter.

Po svakoj oluji pažljivo pregledamo filter zbog mogućeg lišća i nečistoća te osiguramo njegovo optimalno funkcioniranje. Za optimalnu filtraciju vode preporučujemo 6-8 sati rada pumpe dnevno, najbolje noću kada nema kupača u bazenu. Redovito održavamo kartonske i pješčane filtere kako bismo očuvali njihovu učinkovitost. Frekvencija čišćenja filtera ovisi o upotrebi bazena, a nakon oluja filter temeljito pregledamo zbog mogućih nečistoća koje voda donese.

Robotski i ručni usisavači

Kod održavanja našeg bazena suočavamo se s izborom između ručnog i automatskog čišćenja. Ručno usisavanje zahtijeva strpljenje i preciznost, dok nam automatski robotski usisavači omogućuju brže i učinkovitije čišćenje.

Tehnologija nam nudi brojne mogućnosti, od kabelskih do bežičnih usisavača, koji samostalno pokrivaju sve kutove bazena. Za čišću vodu i više užitka pri korištenju odlučujemo se za napredne robotske usisavače, koji olakšavaju našu brigu za oazu domaće relaksacije.

Usisavači za bazen omogućuju nam da bazen održavamo uvijek čistim i spremnim za uživanje, bez nepotrebnog rada i briga.

5 prednosti čišćenja robotskim usisavačima za bazen:

  1. Vremenska učinkovitost: Automatski robotski usisavači nam štede mnogo vremena jer samostalno obavljaju čišćenje bazena za otprilike 2 sata, dok mi možemo biti posvećeni drugim aktivnostima.
  2. Potpunost čišćenja: Roboti su programirani za što temeljitije usisavanje, što znači da ne propuštaju nijedan dio bazena, uključujući dno, zidove, stepenice i rub bazena.
  3. Jednostavnost korištenja: Automatski usisavači rade neovisno o filtracijskom sustavu bazena, što znači da ih nije potrebno povezivati sa usisnom cijevi. Mogu se jednostavno upravljati jednim pritiskom na dugme ili daljinskim upravljanjem.
  4. Napredne funkcionalnosti: Noviji modeli nude razne napredne funkcije poput daljinskog upravljanja, različitih programa čišćenja, upozoravajućih signala i čak upravljanje putem pametnih uređaja.
  5. Performanse i trajnost: Roboti obično dolaze s izdržljivim motorima i četkama za čišćenje, što im omogućuje učinkovito uklanjanje prljavštine i dug životni vijek.

Važnost održavanja vode u bazenu

Osiguravanje higijene ključno je prilikom održavanja bazena, a posebice jednostavno s proizvodima Planet Pool. Na eMundii nudimo širok izbor njihovih proizvoda za uklanjanje svih vrsta nečistoća, uključujući alge, vodeni kamen, ulja i kozmetičke ostatke. Na taj način sprječavamo rast mikroorganizama koji mogu narušito bistrinu vode i ugroziti zdravlje kupača.

  • Za početnike preporučujemo osnovni set za održavanje vode bazena Planet Pool starter set, koji uključuje granulirani klor, velike tablete klora, algicid, granulirani pH minus, testere za pH i klor te upute. Pogodan je za bazene od 6000 litara nadalje, osiguravajući potpunu njegu i kristalno čistu vodu.
  • Uravnoteženje pH vrijednosti ključno je. Redovito provjeravamo i uravnotežujemo pH vrijednost vode u bazenu između 7,0 do 7,4 što osigurava učinkovito djelovanje dezinfekcijskih sredstava za bazensku vodu. Pravilna pH vrijednost ne samo da efikasno dezinficira vodu, već i sprječava iritaciju kože i očiju te oštećenje opreme bazena. Ako je pH vrijednost previsoka, koristimo Planet Pool pH-minus tekućinu kako bismo je spustili u optimalni raspon.
  • Za učinkovitu dezinfekciju vode koristimo sredstva za bazensku vodu poput Planet Pool granuliranog klora brzotopivog i Planet Pool malih tableta klora brzotopivih. Ova sredstva učinkovito uništavaju mikroorganizme u vodi, osiguravajući sigurno i bakteriološki prihvatljivo okruženje za kupanje.
  • Da bismo spriječili rast algi, redovito dodajemo sredstva za bazensku vodu protiv algi poput Planet Pool Algacit standard blago pjenušavi i Planet Pool Algacit special ne pjenušavi. To smanjuje mogućnost neugodnih mirisa i klizavih površina te smanjuje potrebu za intenzivnim čišćenjem.
  • Za poboljšanje estetike vode koristimo sredstva za bistrenje bazenske vode poput Planet Pool Flockstar patrone, koje pomažu u uklanjanju sitnih čestica nečistoća koje filtracija vode ne može efikasno ukloniti. To pomaže u održavanju čiste i prozirne vode kroz cijelu sezonu, pružajući ugodno iskustvo korisnicima bazena.
  • Promjene u bazenskoj vodi mogu biti vrlo brze kada je temperatura vode iznad 28°C te za vrijeme kiše i oluja. Posebno obratite pažnju na pH vrijednost vode nakon oluje i količinu dezinfekcijskog sredstva. Preporučljivo je provoditi šok terapiju s dezinfekcijskim sredstvima za bazensku vodu koje koristite (klor, brom, kisikova metoda, solinatori), čak i ako imate automatske uređaje za dezinfekciju. Planet Pool sredstvo za dezinfekciju Clear and Fun namijenjeno je nagloj dezinfekciji bazena s aktivnim kisikom i klorom.

S redovitim i pažljivim održavanjem bazena korištenjem visokokvalitetnih sredstava za bazensku vodu Planet Pool osiguravamo sigurnost, čistoću i užitak prilikom kupanja tijekom cijele godine.

Dodatci za zabavu u bazenu

Dječji bazeni nude sigurno i zabavno osvježenje za naše najmlađe tijekom toplih dana. Jednostavni su za postavljanje, prikladni za različite dobne skupine te omogućuju sate igre i veselja.

Zabava na jastucima na napuhavanje u bazenu je nezaboravno iskustvo koje pruža opuštanje i zabavu i djeci i odraslima. Jastuci na napuhavanje su odličan izbor za ljetne dane uz bazen jer omogućuju udobno ležanje ili sjedenje na vodi.

Dječji vodeni centri na napuhavanje pružaju nezaboravnu zabavu s vodom za djecu. Izrađeni su od izdržljivog materijala i uključuju raspršivač ili mlaznicu vode te tobogane. Osiguravaju sigurnu igru i osvježenje u vrućim ljetnim danima, idealni su za obiteljsku zabavu kod kuće ili na odmoru.

Za pravu zabavu u bazenu na jastuku na napuhavanje ili s vodenim igračkama ključno je odabrati odgovarajuću veličinu prema broju osoba i dobnoj skupini. Neki jastuci na napuhavanje opremljeni su praktičnim dodacima poput držača za piće ili prostora za pohranu, što dodatno povećava udobnost i praktičnost.

Pravilnom upotrebom i održavanjem dodaci na napuhavanje mogu pružiti dugotrajno uživanje u vodi te nezaboravne trenutke zabave s prijateljima i obitelji uz bazen.