Kada kupujemo nešto za domaćinstvo potrebno je dobro isplanirati i odlučiti o tome, posebice kada se radi o onim dijelovima koje ćemo koristiti godinama unaprijed, vjerojatno barem deset godina, ako ne i dulje. Jedan od takvih kuhinjskih predmeta je sudoper. Kada se jednom ugradi, koristiti ćemo ga svakog dana i to godinama pa je potrebno pomno isplanirati njegovu kupnju, dakako, uz najvažnije stavke kao što su mjere i oblik, ne smijemo zaboraviti ni materijal. Na tržištu danas imamo nekoliko vrsta materijala u kojima se mogu kupiti kadice sudopera, a to su granit, nehrđajući čelik, keramika, porculan te prirodni kamen. Ipak, ljudi se najčešće odlučuju za dva od svih ovih materijala, a i ponuda sudopera od njih je najšira. Radi se o nehrđajućem čeliku te granitu.
Inox za sva vremena
Inox je popularan već desetljećima i jedan je od najčešćih materijala od kojih se izrađuju sudoperi. Lako se čisti i dugo zadržava svoj oblik i sjaj, ali ujedno i označava klasičan stil s kojim nikada ne možete pogriješiti. Sinonimi za inox su još nehrđajući čelik, prokrom i korozijski postojani čelik, a zapravo svi ovi nazivi označavaju slitinu čelika i najmanje 10.5 posto kroma. Ovaj materijal se koristi u domaćinstvima i ugostiteljstvu već desetljećima i, kako mu i samo ime kaže, ne bi trebao hrđati. Iako uglavnom ne hrđa, ponekad se desi da počne hrđati, a to često ovisi o uvjetima kojima je izložen (primjerice, zrak koji sadrži tragove slobodnog klora ili željeza). Ipak, ovo vas ne treba zabrinjavati jer se radi o veoma rijetkim deformacijama nehrđajućeg čelika.
Ono o čemu se pak trebate pobrinuti jest pravilno održavanje sudopera od inoxa. O pravilnom održavanju ovisi njegov dugotrajan sjaj i postojanost te kvaliteta. Nikako ga nemojte čistiti tvrdim žičanim četkama te abrazivnim sredstvima i općenito sredstvima koja sadrže klor. Dobro je izbjegavati proizvode koji su slani i kiseli, dakle razne salamure, voće i slično. Nije dobro ostavljati u sudoperu i materijale koji inače lako hrđaju te ga nikako nemojte koristiti za bojanje kose ili odjeće. Najveći neprijatelj inox sudopera su nakupine kamenca, a njih ćete izbjeći ako sudoper obrišete nakon svake upotrebe. Također, izbjegavajte grubo bacanje predmeta u sudoper jer će se tako stvoriti ogrebotine i udubljenja.
Granit – postojani materijal
Granit je materijal koji osvaja tržište munjevitom brzinom, a to i ne čudi jer je izdržljiv i k tome estetski prihvatljiv za svaki prostor, i cijena mu je dobra te se iznimno lako čisti. Mnogi su klasične sudopere od inoxa odlučili zamijeniti upravo ovim, granitnim sudoperima. Granit je zapravo mješavina kvarca i akrilne smole u omjeru 80:20 i k tome je izrađen pod iznimno visokim pritiskom te je neporozan i izrazito otporan na ogrebotine. Također, higijenski je i otporan na mrlje od kave, vina i sličnih prehrambenih proizvoda. Ovo konkretno znači da, ako ste izlili kavu ili vino u sudoper od granita i ostavili to preko noći, ujutro ne trebate brinuti da će ostati mrlje! Uz ovo, ne smeta mu ni ako ostavite u njemu izrazito vruće lonce ili izlijete vrelu vodu. Dakle, otporan je i na promjene temperature, na ekstremne temperature te na mrlje, a za čišćenje su potrebni samo meka krpica i blagi deterdžent kojeg inače koristite za pranje posuđa!
Najpopularniji su u crnoj, smeđoj i bijeloj boji, a također su posebno popularni setovi sudopera od granita i slavina u istoj nijansi, čime ćete ujedno dobiti i elegantnu kuhinju. Odabirom sudopera od granita jednostavno ne možete pogriješiti.